Våra kandidater i senaste valet

Här är vi som gick till val för nya Ölandspartiet 2014!


GUNNAR STARK

null

Gunnar som var en riktig stöttepelare i partiet avled den 9 april 2016. 

Så här presenterades vår nu saknade vän inför valet 2014:


Gunnar är egentligen elinstallatör men en hängiven mångsysslare. Sedan 1970-talet har han bott i Köpingsvik med sin hustru Ingrid (även hon på listan).

Den egna elfirman som han drev under 40 år var inget hinder för vandrarhemsverksamhet och rumsuthyrning som han skötte tillsammans med Ingrid. Utöver det elektriska startade han i början av 70-talet minigolfbanan i Societetsparken i Borgholm, byggde rundturståg, drev taxirörelse och arbetade med social verksamhet.

Så här säger Gunnar:

   - Jag vill…

… att kommunen verkar för att alla arbetstillfällen på vår ö bevaras

… att kommunen ska bidra till ett bättre klimat för nyetableringar.


Och så är presenterades vi andra:

HARALD FINDER

null

Harald är kocken med enbart god mat på menyn och uppfinnare av den öländska bönsalladen som numera kan avnjutas på många öländska krogar.

Harald kom från Tyskland till Sverige 1957.  Efter arbete i olika kök i Nyköping och Stockholm kom han sedan till Öland. Här har han under decennier svarat för maten på bland annat Strand Hotel i Borgholm och Ekerum Golf och Resort. Han bor sedan länge i Borgholm.

Sommartid hittar man numera Harald i köket på Sandviks hamnkrog på norra Öland.

Så här säger Harald:

   - Jag vill…

… att de lokala öländska råvarorna ska få en ännu mer fraträdande plars i öländsk matlagning, framför allt på våra krogarHÅKAN PETERSON

nullHåkan är företagskonsult i små och medelstora företag och snart pensionär på heltid. Han är sommarölänning sedan 1962 och bor nu här permanent sen 2012.

Håkan tycker att Öland är fantastiskt fint. Han anser att det skulle gå att utveckla öns kärnvärden, natur och miljö, mycket mer på ett hållbart och säsongsoberoende sätt. Han har valt nya Ölandspartiet för att de har ett starkt valprogram med viktiga och aktuella frågor som han ställer sig helt bakom.

Så här säger Håkan:

   - Jag vill…

… att kommunen gör det mer attraktivt för personer i alla åldrar att flytta hit.

… att det satsas på skolan för de unga, på företagandet för entreprenörer och på att en pensionär ska kunna ha ett gott liv på Öland – under alla årstider.

… att politiken ska kännetecknas av mer handling och mindre tomma ord.INGEMAR KRUUSE

null

Ingemar som bor i Kungsträdgården i Borgholm har en internationell bakgrund med arbete inom SIDA och FN, bland annat i Tanzania, Libanon och på Cypern. Därefter var han i många år fastighetsförvaltare vid Byggnadsstyrelsen och Statens Fastighetsverk; bland fastigheterna under hans senare yrkesår ingick bland annat slotten i Borgholm och Kalmar.

Ingemars intressen är idrott – främst squash och fotboll – och andra länder och språk. Hans swahili är ”fortfarande gångbar”, som han säger. Han är så klart även intresserad av lokalförsörjningsfrågor efter 25-30 år som fastighetsförvaltare.

Så här säger Ingemar:

   - Jag vill…

... att förhållandet mellan Borgholms kommun och Borgholms Energi ska styras upp och skötas rationellt och kostnadseffektivt.

-… att det ska finnas framförhållning och god planering när det gäller utnyttjandet av kommunens fastigheter, till exempel skolorna och gamla vårdcentralen och Ekbacka i Borgholm.INGRID STARK

nullIngrid är utbildad barnskötare och arbetade tidigare bland annat på dåvarande Villa Ekebo i Borgholm. Hon är gift med Gunnar (även han på listan) och bor i Köpingsvik.

Ingrid brinner för det sociala engagemanget: hon har tagit hand om en förståndshandikappad flicka under hennes uppväxt, engagerat sig i anhörigvården och varit övervakare inom kriminalvårdens öppenvård. Hon vill alltid stötta dem som kommit på sned i livet.

Även djuren, särskilt katter, har en stor plats i Ingrids hjärta.

Ingrid har varit nya Ölandspartiets ersättare i socialnämnden under den senaste mandatperioden.

Så här säger Ingrid:

Jag vill…

... verka för att de svaga i samhället ska lyftas fram.

… att de äldre ska ha rätt att välja sitt eget boende och själva bestämma hur de vill ha det i sitt vardagsliv.JESSICA AHLBERG

nullJessica är 24 år och studerar natur och kultur. 

Hon har varit sommarölänning sedan barnsben och flyttade till Öland för ett par år sedan. Flytten kändes helt naturlig med hennes studieinriktning, men… det finns inga åretruntjobb på Öland inom hennes genre.

Summan av kardemumman är att hon nu söker jobb även utanför Öland. Och Öland förlorar därmed kanske ännu en ung människa som vill bo här.

Just nu har Jessica ett tillfälligt arbete i Trollskogen på nordligaste Öland.

Så här säger Jessica:

   - Jag vill…

… värna om och ta tillvara det genuint öländska för att Öland i framtiden ska fortsätta att vara ett populärt besöksmål, något som är viktigt för Ölands turismnäring

… att Öland ska bli en attraktivare plats för unga; att de ska kunna leva och arbeta här så att ön hålls levande året runt
KIKI LUNDH

nullKiki är utbildad arkeolog och antikvarie med ett  förflutet bland annat på Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen i Kalmar län och P4 Kalmar. Hon var tidigare även kulturskribent på Ölandsbladet och är numera frilans.

Kiki bor sedan tidigt 60-tal på Öland, numera i Borgholms innerstad. Hennes största intressen är att skriva, alla sorters kulturyttringar och hundar.

Hon fick upp ögonen för hur kommunpolitiken "fungerar" när hon och hennes sympatisörer överklagade (och vann) ärendet gällande en stor nybyggnation i Societetsparken 2012.

Så här säger Kiki:

 - Jag vill...

... verka för att kommunen blir mera lyhörd för den lokala opinionen och mera påläst när det gäller bebyggelse- och bevarandefrågor, framför allt i Borgholm.

,,, verka för att den aktivitetspark för hundar i Borgholm som kommunen utlovat i snart ett årtionde ska bli verklighet.PER LUBLIN

null


Per är socionomutbildad tecknare, sedan länge bosatt i Borgholms innerstad. Hans intressen är bl a historia och samhällskunskap. Han skulle gärna se att hans kunskaper kunde få komma kommunen till nytta på bästa möjliga sätt.

Per tog år 1976 initiativ till gräsrotspartiet Kommunens Bästa och har under flera decennier varit aktiv inom kommunpolitiken. Han är ledamot i Borgholms nuvarande kommunfullmäktige – där han verkat för större öppenhet och drivit igenom dire ktsändningar – och skriver flitigt på ”Lubbes kommunblogg” ( www.kommun.just.nu). 

här säger Per:

   - Jag vill …

… att hela kommunen ska leva, med kommunal service även i de mindre samhällena och byarna. Sådana satsningar måste prioriteras.

… att kommunledningen ska ta ett vuxet ansvar för en långsiktigt positiv utveckling i vår kommun.

… vara med i kommunstyrelsen för att redan på ett tidigt stadium kunna påverka besluten innan de är fattade.ROLAND WICKHOLM

null

Den tidigare mjölkbilschauffören Roland känner sina ölänningar efter många år bakom ratten runt om på ön.

Roland är barnfödd i Björkerum, men mest känd som ”Roland i Hylta” (Hyltan ligger mellan Runsten och Glömminge).

Idag bor han i Övra Bägby i Gärdslösa där han lever med höns och tupp. Tidigare var hästar hans liv och han for då land och rike runt på hästutställningar.

Roland är en av nya Ölandspartiets ersättare i Borgholms nuvarande kommunfullmäktige.

Så här säger Roland:

   - Jag vill…

… att sociala frågor såsom barn-, ungdoms- och äldrefrågor ska ha högsta prioritet.

… att mina hjärtefrågor, skola och hemtjänst, sköts på bästa sätt.SABINA BERGSTRÖM

null

Sabina, 28, arbetar sedan nära fyra år i hemtjänsten på norra Öland och har även tidigare jobbat inom vården. Hon bor med sambo, två barn och hund i Sandvik på norra Öland.

Utöver arbetet tycker hon om att promenera med någon bra musik i lurarna. Förr dansade hon mycket och tävlade i bugg och gillade friidrott.

Sabina kom i kontakt med nya Ölandspartiet när svärfar Roland började diskutera politik med henne och hon tycker partiet står för bra åsikter.  Nu har hon blivit invald till en ersättarplats i kommunfullmäktige.

Så här säger Sabina:

   - Jag vill...

… att vården ska bli så bra som det bara går. Förändringar till det bättre behöver inte kosta så mycket.

… att de gamla ska kunna få mat från någon av norra Ölands restauranger om de inte vill ha hemtjänstmaten (som ju numera lagas i brukarens hem). Som det är nu kan de aldrig få kroppkakor eller lufsa som står högt på de gamlas önskelista.

… verka för att norra Öland får natt- och helgöppet dagis. Dagis bör öååna tidigare så att stressade föeäldrar som ska pendla långt till arbetet slipper att jäkta ihjäl sig.


TOBIAS HÅKANSSON

null


Tobias har varit sommarölänning i hela sitt liv så Öland har alltid funnits i hans hjärta.

Slutligen bestämde han sig för att flytta till Öland för gott och bor nu med sin familj på en gård i Runsten. Han arbetar som läkare på Kalmar länssjukhus.

Tobias har många intressen: bland mycket annat djur och natur, byggnadsvård, renovering hemma på gården och odling.

Han kom i kontakt med nya Ölandspartiet vid nedläggningen av Runstens skola då han hörde hur de olika partierna argumenterade för och emot skolans tillvaro.

Så här säger Tobias:

   - Jag vill… 

 ... att Borgholms politiker ska vara lyhörda för vad kommuninvånarna vill

 … att Borgholms kommun ska göra det lätt och välkomnande för människor att flytta hit permanent.TORILD PETERSSON

null

Torild är en "redi" ölänning, bondson från Kvarnstad i Källa på norra Öland. Idag bor han i Borgholm.  Efter yrkesskola i unga år i bil- och traktormekanik var yrkesbanan utstakad. Torild har arbetat på många stora verkstäder, bland annat Liljas, Ford och Philipssons i Kalmar. Mellan 1977 och 1994 hade han egen reparationsfirma. Idag driver han TP Reparationer i Alböke.

Torild är väl insatt i ekonomi, något som skulle kunna  bli bra för Borgholms kommun.

Torilds stora intresse i livet är annars rymden, astronomi – ja, allt från big bang och framåt. Han är djurvän, gillar sport, natur och miljö och förespråkar icke-våld.

Så här säger Torild:

   - Jag vill…

… att Borgholms kommun ska ha ett sundare företagsklimat

… att kommunen presenterar sig både i Sverige och utomlands och berättar om alla våra fördelar: lätt att komma hit, fin boendemiljö, rimliga huspriser utanför tätorterna och mycket mer.